Všechna práva vyhrazena - bez písemného povolení vlastníků těchto www stránek nesmí být tyto recepty ani žádná jejich část těchto receptů reprodukována, ukládána do informačních systémů nebo rozšiřována žádným způsobem, ať už elektronicky, mechanicky, ve fotokopiích, zvukových či jiných záznamech nebo jakýmikoliv jinými cestami.
Vajíčková jarní studená polévka
900 g selského jogurtu Hollandia, 2 dcl kvalitního extra Vergine olivového oleje, 6 vajec natvrdo, 100 g anglické slaniny, 1 svazek ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, sekaná petrželová nať – hrst, sekané mladé kopřivy – hrst, Vegeta, hrubě mleté chillies, semínka slunečnice, tykve a pinie
Začněte smícháním jogurtu s olivovým olejem a kořením. Vymíchejte do hladké, krémové směsi. Ředkvičky nakrájejte na drobné měsíčky, cibulku a bylinky na drobné proužky. Vše vmíchejte do směsi a odložte ji na 30 minut do chladu, aby se jednotlivé chutě spojily. Jedno vejce nakrájejte na plátky, ostatní na drobné kostičky. Slaninu si už v obchodě nechte nakrájet na tenké a dlouhé plátky. Nyní je opečte pomalu na suché pánvi na křupavé, zlatavé chipsy. Vejce na kostičky vmíchejte do polévky, kterou nalijte do talířů nebo misek-bujónek. Hladinu ozdobte plátky vejce, slaninovými chipsy a posypte semínky. K polévce si můžete upéct tyčinky z listového těsta, nejlépe také se semínky - sezamovými a lněnými. Pokud si k polévce otevřete pěkně plný Ryzlink vlašský z Mikulovska, bude harmonie dokonalá. Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o.